Cominter Paper S.A.

Fabricants de productes d'un sol ús per a la gran distribució
Tornar

Notícies

EL PAPEL Abril-Maig 2013 – Kartogroup: eficiència en la producció, sofisticació en el producte

L’empresa, situada a prop de Castelló, Espanya, fabrica paper tissú blanc i, a la planta de converting, paper higiènic i paper de cuina per a una cartera de clients de la gran distribució.

linea_coc

La planta de tissú Kartogroup està situada a la localitat de Borriana, a prop de Castelló. Amb els seus 180 empleats, repartits entre la planta de paper i la planta de converting, produeix unes 47.000 tones de paper tissú l’any, principalment rotllos de paper de cuina i paper higiènic d’alta qualitat. L’empresa va ser creada l’any 1985 i, després d’uns anys sent una empresa familiar independent, va ser adquirida pel grup italià Kartogroup SPA al any 2002. Durant l’estiu de 2008, va passar un període difícil en què va estar a punt de tancar; l’empresa finalment va aconseguir continuar operant, aquest cop amb inversors catalans i gràcies a l’extraordinària tasca de tot l’equip tècnic: va aconseguir millorar tots els processos en la planta de converting, posar a punt les dues màquines de paper tissú i augmentar de manera molt significativa l’eficiència de la planta de paper. Anton Clarà, director industrial de la planta des de fa cinc anys, ha rebut la redacció de El Papel i ens ha ofert una visita per tota la fàbrica, des de l’arribada de les bales de cel·lulosa fins a les expedicions de producte acabat. Així, hem tingut l’oportunitat de veure en detall tot el procés. Així mateix, ens ha explicat les principals inversions i millores tècniques que s’han dut a terme recentment i que han permès a Kartogroup convertir-se en una planta moderna i molt ben preparada per servir al seu mercat.

Tots els productes són fabricats exclusivament amb pasta verge:

Al magatzem de matèria primera es rep la cel·lulosa, de fibra llarga o curta, provinent de països o regions productores com Xile, Portugal, Finlàndia, Galícia, etc. Aquí no s’utilitza cap paper recuperat: tots els productes són fabricats exclusivament amb pasta verge. Al pulper s’elaboren receptes per obtenir diferents tipus de paper. En general, s’utilitzen 1.500 quilograms de cel·lulosa per cada 25.000 quilograms d’aigua.

Després es procedeix a la trituració, a la depuració i al refinament de la pasta.

maq_papel

Les dues màquines de paper treballen en paral·lel. La PM1, de 2,55 metres d’ample i amb taula plana, té una velocitat de disseny de 700 m / min. La PM2, més moderna, té una amplada de 2,65 metres i produeix, a una velocitat de 1.800 m / min, 84 tones de paper tissú cada dia. En total la producció de la fàbrica és de 125 tones de paper al dia. Els papers produïts tenen un gramatge de 16-21 gr/m2.

Tant en una màquina com en l’altra, l’objectiu és treure la màxima quantitat d’aigua a la tela, en els feltres, en el cilindre aspirant i en la premsa cega, de manera que l’aigua que quedi per eliminar sigui la mínima possible, ja que l’última etapa, l’assecat per vapor, és la més costosa. “Hem calculat que si s’aconsegueix augmentar, per exemple, des de 40% al 41% la proporció d’aigua que s’elimina en l’etapa del cilindre aspirant, es pot reduir en un 20% el consum energètic, és a dir, de gas i electricitat “, comenta Anton Clarà.

“Si les propietats del cautxú s’han perdut, el rendiment de la màquina disminueix”

Gràcies a un treball en estreta col·laboració amb Tecno-Caucho, s’ha aconseguit millorar l’estabilitat de la màquina, la qualitat del paper i, conseqüentment, reduir dràsticament el consum d’energia. “En la fabricació del paper, partim de la base que el punt més crític de la màquina són els corrons i en especial els recobriments de cautxú, una mica com en un cotxe ho són els pneumàtics”.

“Hem aconseguit reduir en un 10% el consum energètic de la màquina” – Anton Clarà

Kartogroup, l’any 2011, va posar en marxa un projecte de millora de la màquina PM2, que va durar aproximadament un any. “El nostre primer camp de batalla va ser el perfil dels corrons, es tractava d’aconseguir un millor bombeig per obtenir la màxima homogeneïtat del NIP. Després, ens centrem en la qualitat del cautxú (duresa, elongació, etc.). El tercer punt va ser el perforat de les camises dels cilindres aspirants. Allí va ser un treball de precisió, repassant els forats de la camisa un per un. En total, hem aconseguit reduir en un 10% el consum energètic de la màquina”.

“A més del tema de l’eficiència, amb les millores aconseguim millorar la qualitat de paper, important en un sector en què els usuaris són cada vegada més exigents”, explica Clará. “Gràcies a un recobriment d’altes prestacions com el que tenim ara, es poden fer els paràmetres de la màquina (velocitat, pressió, etc.) Amb molta més facilitat i més precisió”, afegeix.

“Així hem pogut disminuir els rebuigs, millorar la fiabilitat i, sobretot, reduir el consum d’energia”. “Necessitem que aquesta part de la màquina, que realment és el seu cor, treballi molt bé, sigui perfectament estable. La resiliència, per exemple, és fonamental. Si les propietats del cautxú s’han perdut, el rendiment de la màquina disminueix “. “A més, si la qualitat del paper és bona, el treball en la fase de converting millora moltíssim”, afegeix.

converting

Al converting es busca la qualitat màxima

La planta de converting compta amb quatre línies de fabricació de rotlles i dos de tovallons, que en conjunt produeixen més de 180 tones de paper al dia. La més moderna és l’última, amb una màquina del fabricant italià Gambini, instal·lada al juliol de 2012. En aquesta màquina Gambini, preparada per acollir tres rodets mare, es poden fabricar rotllos de paper de fins a quatre capes, o més, si s’utilitza un rotllo ja de dues capes. Com a opció, els clients poden demanar que es posi perfum o un additiu suavitzant que infla la fibra per fer-la més esponjosa. La unitat de gofrat utilitza uns rodets gofradores d’acer gravats a mida, amb el dibuix que requereix el client, amb tecnologia de làser. Les excel·lents prestacions del cilindre gofrador de cautxú fan que pugui exercir pressió adaptant-se al dibuix del cilindre d’acer: la resiliència del cautxú és excel·lent, de manera que recupera la seva forma inicial immediatament i té la màxima vida útil. Els cilindres clixé també són de Tecno-Caucho. S’aplica la cola de forma extremadament uniforme, de manera que aquesta es reparteixi únicament sobre la superfície del dibuix. Es tracta d’enganxar les dues capes, però sense aixafar el dibuix.

tubera

Els mandrils de cartró que serveixen per enrotllar el paper són fabricats in situ per estalviar espai – comprar significaria gestionar un estoc de 30.000 rotlles de cartró al dia – amb una màquina Coremaker de Gambini. Aquí també, un desenvolupament propi, amb la col·laboració de Tecno-Caucho, ha permès millorar la màquina: s’ha fabricat un conjunt de barres de formació del mandril (fixes i mòbils) recobertes amb un aliatge de carbur nanoestructurat desenvolupat per Tecno-Caucho, denominat Maxihard ® amb una duresa superficial > 1.350 HV0,3. Les barres són rectificades i lapeadas, aconseguint un coeficient de fricció molt baix, el que permet reduir al màxim el desgast que es produeix per abrasió en enrotllar la banda de paper kraft en el moment de formar els tubs interiors dels rotllos de paper higiènic i de cuina.

gofrador

La important inversió en màquines que s’ha realitzat en Kartogroup en aquests últims anys ha estat acompanyada d’un gran esforç en ajustos i millora contínua dels processos, organització industrial, gestió rigorosa i exigència diària quant a qualitat i ordre a la fàbrica. Gràcies a tot això, l’empresa es troba avui en bona forma i pot competir en un mercat molt competitiu.

Kartrogrup España pertany avui al 100% a la societat catalana Cominter Inversiones. L’inversor català, fins a 2008 soci minoritari (25%) de Kartogroup España, que era llavors filial de la italiana Kartogroup SPA, va passar a controlar el 100% de l’accionariat, després que en els últims mesos del 2008 adquirís a la matriu italiana el 75% restant de la societat.